Ilyenkor általában a hivatásszerű zenélésre gondolunk, és gyorsan lebeszéljük magunkat, mert belénk rögződtek különféle önkorlátozó hiedelmek. Van aki túl későnek gondolja, hogy foglalkozzon vele. Van aki túl ügyetlennek gondolja magát a zenéléshez. Van akinek nincs ideje rá. Vagy nincs pénze.

Zenével foglalkozni nemcsak hivatásszerűen lehet, hanem saját kedvtelésből.

Kodály Zoltán erre buzdította az emberiséget.

 "Legyen a zene mindenkié!"

Nem arra gondolt, hogy válasszuk ki a tehetségesebbeket a tehetségtelenebbek közül, mint ahogy a tv műsorokban láthatjuk.

Nos, tudtad-e azt, hogy a zenével való foglalatosság azért különösen fontos, mert harmonikusan össze tudja kötni a lelkiség két pólusát, a gondolkodást és az akaratot?

A zene három fő alkotórésze kapcsolatba hozható az ember egy-egy igen fontos lelki működésével.

                    Dallam  - gondolati működés

                    Harmónia - érzelmi működés

                    Ritmika  - akarati működés

Azt hiszem abban egyetérthetünk, hogy zene nélkül nagyon sivár lenne az életünk. Sokféle embertípus van, ezért a zene is különbözően hat az egyedekre. A kisgyermekekre még inkább az énekhang, pontosabban az édesanyjuk énekhangja hat pozitív élményként.

Einstein édesanyja énekelt fiának. Megtanította énekelni, és a gyermek az éneken keresztül tanult meg beszélni. Nem a beszédet gyakoroltatták vele, és nem a beszédre való motiváltságot próbálták növelni, hanem onnan indult el az anya, ahol a gyermek jól érezte magát.

Bizonyított, hogy a zene jó hatással van a beszédfejlődésre, serkenti a gyermek általános esztétikai kíváncsiságát, hatással van az alkotókedvre, fejleszti az emlékezetüket, képzeletüket, sikerélményhez juttatja a gyermekeket. Növeli a magabiztosságot, a gátlások feloldódását, segíti az összpontosítást, fegyelemre nevel, hatással van a társas kapcsolatok alakulására.

Nagyanyáink idejében még szokás volt énekelni, csak úgy munka közben. Kint dolgozva a földeken, vagy valahol közösségben együtt nótáztak. A régi ember a szomorúságát, fájdalmát kiénekelte magából, nem kellett a nyugtató. /Évente több mint 500 millió dollár értékben írnak fel nyugtatókat az embereknek./

Kedves olvasóm, arra biztatlak, hogy tedd szokásoddá az éneklést, dalolást, nótázást. Ahogy tetszik. Az énekléstől, zenehallgatástól jó kedvünk lesz, és utána minden könnyebb. Ne ijedj meg saját hangodtól, mert esetleg már régen énekeltél. Úgy énekelj mintha senki sem hallaná. Ne törődj azzal mit mondanak. Csak Te jól érezd magad. Bátran próbálj ki valamilyen hangszert. Azt ajánlom ,hogy olyat ami nem túl drága, nincs nagy helyigénye. Bárhová könnyen magaddal viheted. Viszonylag könnyen meg lehet rajta tanulni néhány egyszerű dallamot.

Már egy jó ideje azt mondják nemzetünkről, hogy túl borúlátók, depressziósak vagyunk.

Legyen ez a nemzet újra egy jókedvű, élettel teli boldog nép.

Az előbbiekben utaltam rá, hogy sokfélék vagyunk, így a zene is többféleképpen hat ránk. Más korosztályoknak más a zenei ízlésük. Nincs is ezzel semmi baj, addig amíg nem romboló hatású. A zenészek, szövegírók, előadók nagy felelőssége, hogy olyan tartalmat közvetítsenek a fiatalok felé ami morálisan megállja helyét. Ebbe bővebben nem megyek bele. Azt hiszem mindenki érti, hogy mire gondolok.

A jövő zenéje

Vitatkozni lehetne azon, hogy a zene fejleszti az embert. Vagy az ember fejlődése következtében fejlődik a zene.

Manapság nagyon sokféle zenei irányzat létezik. Mindenki megtalálhatja a neki legjobban tetsző irányt. Néha egy-egy stílus jobban divatba jön, de az hogy kinek melyik áll közelebb a szívéhez, teljesen egyéni.

A bejegyzés trackback címe:

https://kurazsi.blog.hu/api/trackback/id/tr533137219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása